آژانس اطلاعات دفاعی امریکا ضمن اعتراف به اینکه جمهوری اسلامی ایران در پی حفظ دولت مرکزی باثبات درافغانستان است اعلام کرد تهران به دنبال تامین امنیت مرزهای شرقی خود می باشد.
آژانس اطلاعات دفاعی امریکا ضمن اعتراف به اینکه جمهوری اسلامی ایران در پی حفظ دولت مرکزی باثبات درافغانستان است اعلام کرد تهران به دنبال تامین امنیت مرزهای شرقی خود می باشد. به گزارش نشنال اینترست، این آژانس در گزارش خود تاکید کرده است درخواست ایران برای خروج نیروهای امریکایی از افغانستان به سالها پیش ازامضای توافقنامه امریکا و طالبان در دوحه مربوط می شود و موضوع تازه ای نیست.
اختلاف نظرمیان آژانسهای اطلاعاتی و وزارت امور خارجه امریکا در مورد افغانستان
گزارش آژانس اطلاعات دفاعی امریکا درمورد راهبرد جمهوری اسلامی ایران درافغانستان مخالفت آشکار با مواضع مایک پمپئو وزیر امورخارجه امریکا دراین مورد است .این بدان معنا است که میان وزارت امورخارجه و دستگاههای اطلاعاتی امریکا درمورد مواضع جمهوری اسلامی ایران در افغانستان تناقض و اختلاف نظر اساسی وجود دارد. پیشتر مایک پمپئو درادامه فرافکنی مشکلات و ناکامی های خود در افغانستان ، با ادامه پروژه ایران هراسی در منطقه ،این کشور را به تلاش برای تخریب روند صلح افغانستان متهم کرد. در این خصوص چند نکته قابل توجه است :
اول آنکه از توافقنامه امریکا وطالبان در داخل افغانستان نیزبه عنوان توافقنامه صلح نام برده نمی شود وآنرا دخالت درامورداخلی کشورخود می دانند.
دوم آنکه توافقنامه دوحه ازهمان ابتدا ناقص الخلقه به دنیا آمد. به همین دلیل بسیار زودتر از پیش بینی ها به توافقنامه ای مرده تبدیل شد وکشورهای منطقه ازجمله روسیه بی خاصیت بودن آنرا تایید کردند.
سومین مساله در مورد توافقنامه دوحه این است که شکست آن افتضاح سیاسی برای وزارت امورخارجه امریکا و کاخ سفید است که به دنبال ماهی گیری ازآب گل الود افغانستان درآستانه انتخابات آتی ریاست جمهوری امریکا به نفع دونالد ترامپ رئیس جمهوری این کشورهستند.
چهارمین مساله در مورد توافقنامه دوحه، نقض استقلال و حاکمیت ملی افغانستان از سوی امریکا و دادن تعهداتی به طالبان است که دخالت آشکار در امور داخلی افغانستان تلقی می شود.به همین دلیل حتی دولت افغانستان نیز حاضر به اجرای آن از جمله آزادی زندانیان طالبان نیست.
پمپئو بیگانه به فرهنگ و تاریخ افغانستان
مایک پمپئووزیر امور خارجه امریکا شناخت کافی از فرهنگ سنتی و مذهبی مردم افغانستان ندارد. به همین دلیل هیچگاه تصور نمی کرد شخصیتهای سیاسی افغانستان دربرابرتوافقنامه دوحه مقاومت کنند. به گونه ای که زلمی خلیلزاد نماینده امریکا درامورافغانستان که توافقنامه دوحه را امضا کرد به همراه پمپئو وحتی ترامپ را در شرایط دشواری برای پاسخگوی درقبال این توافقنامه قراردهند. در چنین شرایطی وزیرامورخارجه امریکا برای فرافکنی مشکلات این کشور در افغانستان و فرار به جلو، ایران را به تلاش برای شکست توافقنامه دوحه متهم می کند. این در حالی است که خود طالبان که طرف اصلی امریکا در این توافقنامه است حاضر به اجرای آن نیست و با تشدید خشونت های خونین در افغانستان خشم مردم این کشور را ضد این گروه وامریکا ببش از پیش برانگیخته است .
علاوه براین، وزیر امور خارجه امریکا نه تنها اطلاعات کافی در مورد تاریخ تحولات افغانستان ندارد بلکه نمی داند که دو کشورایران و افغانستان از روابط فرهنگی و اجتماعی در هم تنیده ای برخوردارند . پمپئو با درک این واقعیت که نفع ایران در ثبات و امنیت افغانستان است، فرسنگها فاصله دارد. درک این مساله که درپرتو امنیت، مهاجرتها از افغانستان کاسته خواهد شد و بستر فعالیت گروههای تروریستی که امنیت منطقه را مختل می کنند نیز از بین خواهد رفت به نظر نمی رسد چندان دشوار باشد.
در هر حال،از دیدگاه نهادهای اطلاعاتی امریکا، راهبرد ایران در افغانستان مخالفت با خشونت گرایی و حمایت ازحکومتی با ثبات با توانایی برقراری امنیت سراسری در این کشور است. زیرا بی ثباتی و ناامنی درافغانستان، امنیت مرزهای مشترک ایران را نیزبه مخاطره می اندازد. به همین دلیل این نهادها برای سرپوش گذاشتن برسخنان و مواضع اشتباه مقامات سیاسی امریکا همواره راهبرد ایران در افغانستان را تایید و آنرا در راستای ثبات بخشی در این کشورعنوان می کنند. گزارش اژانس اطلاعات دفاعی امریکا در رد اتهامات وزیرامور خارجه این کشور ضد ایران، نشان می دهد که بخش امنیتی و نظامی امریکا نیزبا توافقنامه دستگاه سیاسی این کشوربا طالبان چندان موافق نبوده است.
منبع: مطالعات افغانستان
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/17780
تگ ها: